Arhiserv

Lun - Vin 8.00 - 16.00

Sâmbătă, Duminică ÎNCHIS

Str. Mircea cel Bătrân nr 119

Ploiești, PRAHOVA

0757.329.670

Apel Taxabil Normal

0757.329.670

Apel Taxabil Normal

Nomenclatorul arhivistic

Arhivare fizica

Nomenclatorul arhivistic sau nomenclatorul documentelor de arhiva este instrumentul de lucru care pune ordine in constituirea dosarelor si orienteaza intreaga organizare ulterioara a activitatii de arhiva. De aceea el poate fi definit ca “un tabel sistematic in care sunt desfasurate, pe structura schemei de organizare a institutiei, unitatile arhivistice concepute pe probleme si termene de pastrare, sau “o lista sistematica a grupelor de documente care se presupune ca se vor alcatui pe anul in curs”. Oricum l-am defini, fara intocmirea si aplicarea nomenclatorului arhivistic la registratura si compartimente, nu poate fi conceputa constituirea corecta a arhivei curente.

Gruparea documentelor pe baza nomencatorului are mare insemnatate nu numai in activitatea curenta ci si pentru activitatile ulterioare: constituirea unitatilor arhivistice, inventarierea si selectionarea acestora, valorificarea informatiilor din documente.

O arhiva fara nomenclator este un conglomerat eterogen de documente, a carui reorganizare necesita o replasare a actelor, deci o dublare a muncii. Constiturea documentelor pe baza nomenclatorului este sistemul cel mai economic si in acelas timp operativ, clasarea documentelor putand fi efectuata chiar de specialistul care le-a creat

Voica Coman, op.cit., p.414.